صنایع شیر و فرآورده لبنی به عنوان یکی از مواد سرشار از پروتئین و مایحتاج اقشار جامعه در اولویت کاری و تولید شرکتهای لبنیاتی سراسر کشور قرار دارد. به طور کلی در یک کارخانه تولید فرآوردههای لبنی دستگاه و تجهیزات متعددی وجود دارد که وجود هر یک از آنها تأثیر بسزایی در تولید محصول و کالای نهایی دارد.
از آنجایی که شیر ماده اصلی در تولید انواع فرآورده لبنی محسوب میشود، کیفیت در حمل و نگهداری از آن اهمیت فراوانی دارد. از اینرو این طلای سفید را در مخزنهای استنلس استیل نگهداری میکنند.
در این بخش به توضیح و بررسی مخزن استیل در کارخانجات تولید فرآوردههای لبنی میپردازیم.
مخزن استنلس استیل؛ از ضروریات صنایع و کارخانجات تولید فرآوردههای لبنی
به مخازنی که از جنس استنلس استیل هستند و از آنها برای حمل و نگهداری شیر استفاده میشود، مخزن استنلس استیل گفته میشود. از آنجایی که سلامت و کیفیت شیر برای تولید فرآوردههایی نظیر پنیر، خامه، کره و ماست حائز اهمیت است؛ برای نگهداری و حمل آنها از مخزن استیل استفاده میگردد. زیرا به دلیل آلیاژ منحصر به فرد، دچار زنگ زدگی نمیشود و شیر درون مخزن دچار آلودگی نمیشود.
علاوه بر این آلیاژ استنلس استیل سبب تازگی و کیفیت شیر از هر لحاظ میگردد. مخازن استیل در انواع مختلف و به صورت تک جداره، دو جداره و بیش از آن طراحی و ساخته میشوند.
جهت مطالعه بیشتر در رابطه با مخازن استنلس استیل و مشخصات فنی آنها کلیک کنید
مخزن مناسب برای حمل شیر چه ویژگیهایی دارد؟
با توجه به ضرورت حفظ و نگهداری و همچنین سالم بودن شیر به منظور تولید محصولات لبنی انتخاب و نصب یک مخزن مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی ساختار مخزن شیر باید به گونهای باشد که تمام نیازهای صنایع لبنی را تأمین کند. به عبارتی همواره میبایست شیر تولیدی با شیری که به دست مشتری میرسد، کیفیت یکسانی داشته باشند. اگر نحوه کار در خصوص حمل و نگهداری شیر بدین منوال بود، یعنی اینکه در انتخاب مخزن درست عمل کردهاید. در غیر این صورت میبایست سریعاً نسبت به تعویض مخزن و جایگزین نمودن مخزن جدید اقدام کنید. با توجه به بررسیهای صورت گرفته بهترین مخزن مناسب برای حمل و نگهداری شیر، مخازن استیل هستند.
ویژگیهای مخازن استنلس استیل
– مخازن استیل شیر عمدتاً دو جداره هستند و با داشتن همزن اتوماتیک مانع از دوفازی شیر میگردند.
– شیر خام در این مخازن در دمای بین ۴ تا ۷ درجه سانتی گراد نگهداری می شود. پس از ان وارد مرحله پاستوریزاسیون شده و عملیات پاستوریزه کردن روی آن انجام می گیرد.
– با توجه به نوع و میزان کاربرد مخازن استیل در ابعاد و اشکال مختلف ساخته می شوند. این مخازن عمدتاً به صورت استوانه ای افقی و عمودی هستند.
– ظرفیت مخازن استیل از چند صد لیتر شروع شده و تا بیش از یکصد و پنجاه هزار لیتر متغیر است. برای نگهداری شیر با ظرفیت بیش از بیست هزار لیتر از مخازن استیل عمودی استفاده می گردد.
– خاصیت ضد زنگ و قابلیت شستشو و ضدعفونی مخازن استیل سبب شده تا از این محصول کاربردی در اکثر صنایع تولید فرآورده های لنبی استفاده شود.
در پایان خاطر نشان می گردد برای حمل و جابجایی شیر در زمان بارگیری می بایست دمای مخازن بین ۲ تا ۴ درجه سانتی گراد باشد. زیرا با توجه به طول مسیر ممکن است دما به ۸ درجه سانتی گراد برسد. به همین دلیل هنگام تحویل شیر در مراکز جمع آوری یا کارخانه های تولید فرآورده های لنبی حداکثر دمای شیر ۸ درجه سانتی گراد تعیین شده است.